TRÆN DINE TANKER

Dine tankers kraft kan have en afgørende betydning for dine præstationer og resultater. Det er vigtigt, at du har troen på dig selv og tilsidesætter tvivlen. Dette gør sig ikke kun gældende under din træning, men generelt i din hverdag, når du bliver stillet overfor nye udfordringer.

Dette indlæg er langt fra kun et relevant emne i sportens verden. Det er om noget mindst lige så vigtigt for din dagligdag – i hvert fald efter min mening. Hvad betyder dine tanker for din livsglæde, dine præstationer, dit sociale liv osv.? Vi har dagligt ufattelig mange tanker, og vi er ikke engang bevidste omkring de fleste af dem. De kører som en film i baggrunden dagen lang. Desværre forholder det sig også sådan, at vi tenderer til at tro vores negative tanker langt oftere end de positive. At tro (på sig selv) er noget, man skal træne og på dette område har de færreste en god grundform. At tvivle er for de fleste som en dårlig refleks, så snart de står overfor en ny udfordring af personlig, professionel eller sportslig karakter. Det er derfor på tide, at man er bevidst om at ændre dette og dine tanker – nærmere noget af det vigtigste. Har du tjek på dine tanker, så vil resten af din krop for det meste følge trop.

At træne dine tanker, er ikke kun noget, du vil kunne overføre på dine sportslige præstationer, men i den grad også når det kommer til job og forhold. Da LinusPro Nutritions hjemmeside ikke er et dameblad, har jeg holdt mig til den sportslige tilgangsvinkel.

Læs også: Hvilke kosttilskud skal du bruge som kvinde?

Den sportslige præstation

Lige gyldigt om du skal forsøge at dødløfte 100kg for første gang, forsøge at sætte ny PR i 10km løb eller står klar til start i en olympisk finale, så vil der være et tankespil, som du skal have under kontrol. Ofte er omdrejningspunktet for tankerne tvivl og frygt. Man tvivler på om man nu kan løfte så tungt, når man jo aldrig har gjort det før. Man frygter, at man ikke præsterer, når man skal.

I sådanne tilfælde bliver man nødt til at vende situationen 180 grader og spørge sig selv, eller rettere sagt sige til sig selv: ”Hvorfor i alverden skulle det ikke gå?” For helt ærlig, hvorfor skulle det ikke lykkedes.

Tal med dig selv

I starten når man skal lære at tale positivt til sig selv, kan det godt føles en smule underligt/falsk. Du bliver nødt til at gentage sætninger som ”Det bliver så fedt at løbe den maraton”, ”Det kommer til at føles let at løfte 100kg”, ”Ih, hvor jeg glæder mig” osv. Igen og igen. Det tager tid, og det skal siges så ofte, at det bliver dit nye mønster. Det tager tid for din hjerne at tro på, men giv ikke op! Når først du har lært dig selv dette, vil du kunne præstere på et helt nyt niveau.

Da jeg ikke længere er aktiv som svømmer, men derimod kun styrketræner og laver lidt crossfit på hobbyplan, er mine tanker i dag en smule anderledes end tidligere. Jeg vil tro at de fire tanker jeg oftest har i dag, er noget i stil med disse:

  • ”Selvfølgelig vinder jeg denne WOD over alle de andre!”
  • ”Ja, det kommer til at blive hårdt, men det bliver sjovt og jeg har ikke brug for pause på noget tidspunkt!”
  • ”Jeg skal ikke være bange for vægten. Den burde være bange for mig!”
  • ”Bare fordi jeg ikke har kunne det før, betyder det ikke, at jeg ikke kan i dag!”
Smil!

Man præsterer langt bedre på glæde end på frygt og vrede. Nu tænker du sikkert, at du også har kunne træne eller præstere engang, hvor du var rigtig vred…. Ja, det er også sandt, men det er bare ikke holdbart i længden. Prøv at smil som du læser dette. Smil for dig selv. Helt uden grund. Du vil med det samme kunne mærke, hvordan fornemmelsen i din mave ændrer sig. Smil og tænk positivt. Igen og igen. Det er så meget lettere, sjovere og drivende at være glad.

Se også: LinusPro vitaminer og mineraler

Du er den bedste!

Dette punkt er punkt nummer 1 meget nært, da det igen handler om, hvad du siger til dig selv, men jeg synes alligevel, at det fortjener et punkt for sig selv. En af de mest afgørende ting, når du skal præstere er den grundlæggende tro på dig selv. Jeg siger ikke, at du som folkeskolelærer skal tro, at du kan føre en retssag bedre end en advokat, MEN du bliver grundlæggende nødt til at tro, at du den bedste, når du skal præstere. Hvorfor skulle dem ved siden af dig være bedre? Og hvis det er en konkurrence mod dig selv, hvorfor skulle du så ikke være god nok til at opnå det, du vil?

Hvis jeg skal lave noget, så går jeg ind til det med den indstilling, at jeg er den bedste. Eller i det mindste med tanken om, at det kan jeg sagtens klare. Og nej, nogle gange lykkedes det ikke helt som planlagt. Hvad er det værste der kan ske? Næste gang lykkedes det bestemt!