STYRKETRÆNING: JA, NEJ, MÅSKE??

Styrketræning er en træningsform, som nogen mennesker vælger at nedprioritere. Dette kan skyldes de mange eksempler på bodybuildere af begge køn med overdreven meget muskelmasse. De fleste frygter, at selv den mindste træning med vægte vil resultere i ”tyrenakke” og kæmpe arme.

Læs også: Kalorier og kroppens byggesten

Dette er bestemt ikke sandheden. For at opbygge muskelmasse, skal der primært være to hormoner til stede. Her er tale om væksthormon og testosteron. Af disse to er testosteron langt det mest dominerende hormon i muskelopbygningen. Kvinder producerer LANGT mindre testosteron end mænd, og har derfor, i modsætningen til mænd, utrolig svært ved at tage muskelmasse på. Det betyder på ingen måde, at det er nemt for mænd heller, tværtimod. Muskelmasse er noget, der tager år at opbygge ikke måneder.

Styrketræning er godt for din krop

Ved styrketræning 2-3 gange om ugen af hele kroppen vil mængden af muskelmasse, man kan tage på, være minimal. Til gengæld er de positive effekter af styrketræning mange. Kroppen bliver stærkere og mere udholdende. Der er væsentligt reduceret risiko for overbelastningsskader ved stillesiddende arbejde. Styrketræning er med til at øge forbrændingen og er derfor uundværligt, hvis der skal smides fedt. Sidst men ikke mindst styrker styrketræning kroppens knogler og led. Dette reducerer risikoen

 

for knogleskørhed og andre aldersrelaterede skavanker.Det er dog vigtigt at notere, at styrketræning kan være til mere skade end gavn, så længe man ikke træner ”rigtigt”. Med det menes, at man tager øvelserne på den korrekte måde uden at putte for mange kilo på, og derudover sørge for ikke at overbelaste sine muskler ved f.eks. at træne biceps 3 dage i træk. Træner man ikke hensigtsmæssigt, så risikere man nemlig at udvikle skader. Styrketræning kræver altså variation, og det er vigtigt, at man sørger for at træne alle kroppens muskler, og ikke kun træner bestemte dele. Mangler du inspiration til øvelser, kan du finde mange af disse i vores artikler her.

Så om du er ung, gammel, mand eller kvinde så er styrketræning godt for din krop på mange måder. Det er essentielt, at man husker at indtage tilstrækkelige mængder protein i kombination med sin træning, da disse er musklernes byggesten. Du kan også benytte dig af kosttilskud f.eks. kreatinpulver, som kan hjælpe dig med at opbygge rå muskelmasse.