HVORDAN BLIVER PROTEIN TIL MUSKELMASSE?

Det er ofte lidt svært at forstå helt præcist, hvordan kroppen virker og hvordan du opbygger muskelmasse gennem den protein du indtager. Hvordan bliver den protein du indtager gennem mad til de muskler du bruger til at bevæge din krop? Vi har ridset processerne op i grove træk, så du hurtigt får et bedre indblik i, hvad det helt præcist er som giver dig større muskler henover en periode.

1. Fordøjelsen

Enzymer i din mave og tyndtarmen nedbryder protein til mindre stykker, der kaldes peptider. Disse peptider består af forskellige aminosyrer, dvs. de specifikke byggesten til dine muskler. (Tænk på protein, som en palle med mursten og hver aminosyrer er en enkelt mursten på pallen)

2. Transporten

Disse aminosyrer, der nu er ’frie’ i kroppen og rejser direkte fra dit mave-tarmsystem til din lever via din portåre i leveren, som er en kort blodåre der har transporten til leveren som en af sine mange opgaver. Leverens primære opgave er at rense blodet for giftstoffer, men leveren sørger også for, at aminosyrer sendes tilbage ud i blodbanen, så aminosyrerne (byggestenene) kan leveres til dine muskler.

3. Responsen

Kroppens muskler er basalt set opbygget af lange fibre, som løber langs hinanden. (Forestil dig et bundt spaghetti, hvor hver enkelt spaghetti er en muskelfiber). Når du dyrker enhver form for styrketræning, hvor der er en muskelnedbrydning opstår der små brud på disse muskelfibre. Disse små brud sætter immunsystemet i arbejde. Immunsystemet modtager et signal om, at disse små brud er sket og sender omgående celler ud i kroppen for at reparere disse brud.  Væksthormon og stamceller udsendes til muskelfibrene, så de kan genopbygges. Hormonerne og cellerne fungerer som murere, der skal opbygge musklen med kroppens mursten, you guessed it, aminosyrer.

4. Opbygningen

Dit DNA indeholder en masse genetiske instruktioner til, hvordan din krop skal bygges op. DNA fungerer som en slags byggeformand, der dikterer hvilke aminosyrer, som skal bruges, hvor og hvilke roller de har i muskelopbygningen. Holdet af murere (Væksthormonerne og stamcellerne) bruger de nye forsyninger af aminosyrer, som de har fået gennem den føde kroppen har indtaget, til at bygge myofibriller. Myofibriller danner muskelcellerne. Hver enkelt myofibril er opbygget af proteinerne myosin og actin, som er de proteiner, der gør muskler i stand til at trække sig sammen og strække sig ud igen.

5. Reparation og muskelvækst

De helt nye myofibriller lapper de små brud på muskelfibrene, men de lapper faktisk ikke kun brudene. Kroppen ’tænker’ længere fremad og bestemmer sig for at bygge musklen større og stærkere end før, så musklen kan klare endnu mere.

Dette er lidt forsimplet, men principielt set de processer din krop føres igennem for at opbygge muskelmasse.  Tænk på de her 5 trin, næste gang du er nede i fitnesscenteret og mærk dine guns vokse!