7 TIPS TIL AT FÅ EN BEDRE MOTIVATION

Motivation er nøgleredskabet til at komme i mål med et projekt

Det er lige meget om, du vil bygge et hus eller træne op til en maraton. Hvis du ikke føler dig motiveret til at udføre en opgave, så udfører du den helt sikkert ikke lige så godt, som du eller ville have gjort. Denne viden skal du udnytte og gøre brug af, hvis du virkelig ønsker at se resultater med din træning. Ved at motivere dig selv, kan du yde 110% hver gang du træner. Det betyder hurtigere fremgang og gode resultater. Ydermere fremmer motivation mere motivation, hvilket du kan læse mere om i nedenstående, som består af 7 motivationsguldkorn til dig.

Succes

Mange mener og tror, at god motivation leder til succes. Men hvad kom først, hønen eller ægget? LinusPro tror vi på, at succes fremmer motivation, og herfra giver din motivation succes. I praksis betyder det, at du skal fokusere på dine sejre. Har du løbet blot et par sekunder hurtigere end sidst? Har du spist et stykke kage mindre, end du plejer, eller er du måske taget i fitnesscenteret? Det er alle sammen sejre, så du skal huske, at lægge mærke til dem.
Giv dig selv et klap på skulderen, og fortæl dig selv, at det er godt arbejde. Når først du opnår følelsen af succes, giver det blod på tanden efter mere. Succesoplevelser giver dig selvtillid og selvtilfredshed, og det bedste af det hele er, at du selv styrer dine succesoplevelser. Kort fortalt skal du fortælle dig selv, at du har gjort et godt stykke arbejde, for det har du.

Musik

Bruger du ikke allerede musik under din træning, så skal du måske genoverveje dit valg. Mange studier har efterhånden påvist, at musik i det rigtige tempo er direkte præstationsfremmende. Musik skaber følelser inden i os og kan fastholde dem i lang tid, hvis blot musikken fortsætter. Derfor er den helt rigtige playliste med musiknumre altafgørende for, hvor meget du kan presse dig selv. Musikken kan få dig til at glemme det hårde arbejde, som udføres. Specielt under hårde og intense træningspas er musik et rigtig godt redskab, til at holde motivationen oppe og fortsætte.

Hold øje med din fremgang

Hold øje med din fremgang ved hjælp af din badevægt, målebånd og bedst af alt billeder. Din fremgang skal opleves som en succesoplevelse og ikke tages for givet. Der er ikke noget mere motiverende end, at kunne se kroppen i forandring mod ens personlige mål. Fremgang kan måles på mange måder, og selv om der ikke er fremgang det ene sted, er der altid fremgang et andet sted. Nogle gange viser resultaterne sig ikke i spejlet, men kan ses på vægten. Nogle gange ses fremgangen heller ikke på vægten, men på det antal kilo, man kan løfte. Husk at dokumentere din fremgang, og hold øje med den, da den er med til at motivere dig. Samtidigt kan det også være et vigtigt redskab til at vurdere, om du gør noget forkert, hvis der pludselig ikke længere er den ønskede fremgang.

Planlægning og gode vaner

Planlægning med gode vaner er med til, at skabe de bedste rammer for en god motivation. Er det fredag, og ved du, at børnene kommer hjem med fredagsslik, som du har en stor svaghed for at smage? Køb ind, så du har et sundt alternativ at forkæle dig selv med. Skal du tidligt op og arbejde hele dagen i morgen, og har ikke tid til, at lave morgenmad eller frokost når du vågner? Forbered det dagen inden, så du ved, at du har noget sundt og lækkert at stå op til. Ellers risikerer du, at løbe ind i uhensigtsmæssige fristelser. Eksemplerne er mange, men pointen er simpel: Planlæg din hverdag, så du undgår uhensigtsmæssige valg, som du påvirkes af udefra. Tag styringen, og bestem din planlægning og gode vaner.

Få en træningsmakker

En træningsmakker er guld værd. Uanset om du har en sløv dag eller en dag, hvor du vil presse dig selv til yderste, kan træningsmakkeren det hele.

Vi kender alle følelsen af træthed og ingen motivation, men den følelse har din træningsmakker sjældent samme dag som dig. En træningsmakker kan hjælpe med at motivere dig på mange måder. Men det er også ham/hende, som er der for dig, når du vil presse dig selv. Der er ingen, som har lyst til at tabe bænkpres-stangen ned på sig selv. Så hvis du tvivler på, om du har kræfterne til den sidste gentagelse, lader du formentlig tvivlen komme dig til gode, hvis du er alene. Men en træningsmakker kan give dig trygheden til, at du tør give den ekstra gentagelse et forsøg. Derfor kan træningsmakkeren hjælpe med at presse dine grænser. Til sidst er det værd at nævne, at din træningsmakker også kan blive din konkurrent, forstået på den måde at det er motiverende at have en at spejle sig selv i. Om han/hun er stærkere end dig eller ej gør ingen forskel, for der er altid motivation at hente.

Lær noget mere om træning

Der er ikke noget mere demotiverende end, at skulle udføre en øvelse, hvor man ikke føler sig helt sikker. Man er måske bange for at pinliggøre sig selv, så man lader helt være med at udføre øvelsen. Derfor er det en god idé at sætte sig ind i sit træningsprogram og øvelser. Bruger du en personlig træner, så spørg hellere en gang for meget end en gang for lidt. Ellers er internettet en god mulighed for udvide din horisont omkring træning. Måske bliver du ikke blot klogere på din nuværende træning, men du kan også blive inspireret til andre øvelser eller træningsmåder. Det kan også være, at du finder ud af, at den øvelse, som du måske følte dig mest sikker i, udføres helt forkert. Der er mange grunde til at lære mere om træning, for man kan altid blive klogere. Træning og motion er et felt, som hele tiden udvikler sig. Vælg dine kilder med omhu, og læs mere end en enkelt artikel, inden du konkluderer noget.

Målsætning

Det sidste vigtige redskab til en bedre motivation er en helt klar målsætning. Sæt dig selv et overordnet mål for, hvor du vil nå hen med din træning. Du skal have et mål for at motivere din udvikling. Målsætningen skal samtidigt sikre, at du hele tiden er på rette køl og bevæger dig i den ønskede retning. Det overordnede mål kan være lige fra, at gennemføre et halvmaraton til at løfte 80 kg i squat. Det er dig, som bestemmer, hvad du vil opnå – motivationen skal nok få dig i mål. Efter at have udarbejdet et hovedmål, kan du med fordel lave en række delmål på vej mod dit hovedmål. Delmålene skal bruges til at give dig en følelse af succes undervejs og ikke glemmer, at du gør et godt stykke arbejde.